De invloed van blauw licht op je slaap
Slaap is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven en speelt een cruciale rol bij het behoud van zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Terwijl we slapen, ondergaat ons lichaam verschillende belangrijke processen, waaronder de regulatie van hormonen.
Hormonen worden geproduceerd door klieren in het endocriene systeem. Ze spelen een cruciale rol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder slaap. Tijdens de slaap geeft ons lichaam verschillende hormonen af, waaronder melatonine, groeihormoon en cortisol.
Melatonine is een hormoon dat helpt bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus, ook wel bekend als het circadiane ritme. De aanmaak van melatonine wordt veroorzaakt door duisternis en het helpt ons in slaap te vallen en in slaap te blijven. Aan de andere kant komt het hormoon cortisol overdag vrij en helpt ons alert en wakker te blijven.
Het moderne leven heeft echter verschillende factoren geïntroduceerd die de natuurlijke productie en regulatie van deze hormonen kunnen verstoren, wat kan leiden tot slaapproblemen en andere gezondheidsproblemen. Een van deze factoren is blauw licht, dat wordt uitgezonden door elektronische apparaten zoals mobiele telefoons.
Blauw licht is altijd aanwezig geweest in de natuurlijke omgeving in het natuurlijke spectrum, echter in de vorm zonlicht wat niet te vergelijken is met geïsoleerd kunstmatig blauw licht. De zon is de primaire bron van blauw licht en is al miljarden jaren aanwezig. Het wijdverbreide gebruik van kunstmatige bronnen van monotoon blauw licht is echter een relatief recente ontwikkeling.
Aangenomen wordt dat de eerste kunstmatige bron van blauw licht de gaslamp is, die in het begin van de 19e eeuw werd uitgevonden. Gaslampen gebruikten een mengsel van waterstof en zuurstof om licht te produceren en werden gebruikt om straten en huizen te verlichten.
Andere bronnen van kunstmatig blauw licht zijn bijvoorbeeld LED-lampen, die de afgelopen decennia steeds gebruikelijker zijn geworden. De verspreiding van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en tv's heeft ook bijgedragen aan een verhoogde blootstelling aan blauw licht. Deze apparaten stralen blauw licht uit en worden vaak tot laat in de nacht gebruikt, waardoor de natuurlijke slaap-waakcyclus wordt verstoord en mogelijk tot slaapproblemen kan leiden.
Blauw licht heeft een kortere golflengte en hogere energie in vergelijking met andere soorten licht, en het is aangetoond dat het de aanmaak van melatonine onderdrukt, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Dit komt omdat ons lichaam is geëvolueerd om blauw licht te associëren met daglicht en de waaktoestand, en blootstelling aan blauw licht 's nachts kan de natuurlijke slaap-waakcyclus van het lichaam in de war brengen.
In het verleden vertrouwden mensen op het natuurlijke licht van de zon om hun slaap-waakcyclus te reguleren. Ze waren overdag actief en sliepen 's nachts, gebruikmakend van de natuurlijke patronen van licht en duisternis om de rust te krijgen die ze nodig hadden. Door het wijdverbreide gebruik van kunstlicht en de wildgroei aan elektronische apparaten worden veel mensen echter tot diep in de nacht blootgesteld aan kunstmatig blauw licht, waardoor hun natuurlijke slaap-waakcyclus wordt verstoord en slaapproblemen ontstaan.
Er zijn verschillende manieren om de negatieve effecten van kunstmatig blauw licht op de slaap te minimaliseren, waaronder het gebruik van een blauwlicht-blokkerende bril, het verminderen van het gebruik van elektronische apparaten in de uren voorafgaand aan het naar bed gaan en het gebruik van warmgekleurde lampen in de slaapkamer.
Naast het minimaliseren van blootstelling aan blauw licht, zijn er verschillende andere strategieën die de slaapkwaliteit kunnen helpen verbeteren.
- Zoals regelmatige lichaamsbeweging,
- Overdag blootstellen aan zonlicht (het volledige spectrum van licht)
- Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie of diep ademhalen
- Het nemen van bijvoorbeeld een hoge kwaliteit magnesium supplement.
Magnesium speelt een cruciale rol in veel lichaamsfuncties, waaronder slaap! Het is betrokken bij de regulatie van neurotransmitters, waaronder serotonine die weer een belangrijke rol speelt bij slaap en stemming.
Magnesium helpt namelijk ook de spieren te ontspannen en het zenuwstelsel te kalmeren, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet is ook belangrijk voor de slaap. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals voedingsmiddelen met hoge kwaliteit eiwitten kunnen de slaapkwaliteit helpen verbeteren. Het vermijden van cafeïne, alcohol en grote maaltijden vlak voor het slapengaan kan ook van invloed zijn op de kwaliteit van slaap